Rubriky
Aktuality

Návštěva našich rakouských sousedů ve Schweiggers

V neděli 14. května se zastupitelstvo naší obce vydalo na předem domluvenou návštěvu do rakouského městyse Schweiggers, kde se setkalo s místním starostou obce a členy tamního zastupitelstva.

Hlavním cílem návštěvy byla zastávka u zdejšího pramene Dyje, řeky, která svým tokem, dalo by se říci, spojuje rakouskou obec s Panenskou Rozsíčkou.

K pramenu řeky jsme se vydali hned zkraje naší návštěvy, ještě před obědem, na který nás schweiggerský starosta Josef Schaden pozval do obecního podniku, v němž nás následně provedl a ukázal, jakým způsobem obec provozuje objekt, který zahrnuje restauraci, penzion a prostory pro pořádání společenských akcí.

V odpoledních hodinách, než jsme nabrali směr Rozsíčka, nás rakouští sousedé provedli ještě po obecním úřadu, kde jsme kromě kanceláře starosty a zaměstnanců obce zavítali také do místního muzea brambor, což je surovina, která je pro Schweiggers velice důležitým artiklem.

V původním plánu návštěvy byla ještě cesta na nedalekou rozhlednu. Kvůli nepřízni počasí jsme ale byli nuceni tuto část našeho programu vynechat.

Velké dík patří zastupiteli Janu Zachovi, který nejen celou výpravu do Schweiggers zorganizoval, ale také po celou dobu návštěvy vše překládal z češtiny do němčiny a opačně.

Něco málo o městysu Schweiggers

Schweiggers je městys ve spolkové zemi Dolní Rakousy v okrese Zwettl. Žije v něm přes 2 tisíce obyvatel.

Území městyse Schweiggers se skládá ze 17 částí. Mezi největší kromě samotného Schweiggers patří například obce Sallingstadt, Limbach či Siebenlinden.

V okolí Schweiggers jsou rozsáhlá zemědělská pole, kde pěstují především brambory. Místní zemědělci se zabývají jejich pěstováním a sklizní. Brambory jsou využívány jak pro potravinářský průmysl, tak pro lokální spotřebu.

Brambory tak představují důležitou součást zemědělského a potravinářského průmyslu v oblasti Schweiggers a mají vliv na místní ekonomiku a kulinářskou kulturu.

Oficiální stránky obce Schweiggers

Na závěr ještě pár fotografií